Pronájem software a přitom z cloudu je relativně nová služba. Ne, že by principy nefungovaly již před mnoha lety, ale s dostupností internetu kdekoliv, výkonných kapesních zařízení a rozvoji webových služeb a možností prohlížečů nastal doslova boom cloudových služeb.

Pokud firmy chtějí uspět v tuhé konkurenci, musí pružně reagovat. Kdekoliv, kdykoliv a také umět pružně přizpůsobovat nabídku – jak z pohledu kapacit, tak i produktů. Úspěch se sice rychle projeví, ale vzápětí máte konkurenci za zády. A to je ta dobrá varianta. V opačném případě musíte rychle zareagovat a svoji propozici na trhu změnit.

Této přizpůsobitelnosti dosáhnete právě i díky cloudovým službám. Jejich výhodou je rychlost, minimalizace rizika, odpovídající cena a mobilita.

Nemá cenu váhat

Můžete si koupit server, nainstalovat jej, pořídit vlastní licence, vybavit serverovnu, najmout IT správce. To ale trvá dlouho, stojí moc a prosazuje se těžko. Nákup se zasekne u finančáka, který stále nechápe proč, potřebujete třetí server. Nebo nerozumí předpokladům ve vašem business case. Následně narazíte na přetížené IT, kde po loňských redukcích již není ten, kdo by to dělal. A ještě zrovna provádí inventuru majetku. 

A než toto celé vyřešíte:

  • nadšení z obchodníků, spolupracovníků a nakonec i vás vyprchá,
  • objeví se nové úkoly,
  • chuť vymizí.

Přitom cesta je jednoduchá: najděte si systém, co splňuje vaše hlavní požadavky. Zřiďte si zkušení verzi registrací a máte měsíc k vyzkoušení. Jede to přes internetový prohlížeč, tak není třeba nic instalovat. A ověříte, jestli ta věc funguje.

Pokud ano, vyplatí se zaplatit za další uživatele. A pokud vás bude víc, připlatíte víc, ale i přínosy budou větší. A časem – po ověření přínosů a úskalí – se rozhodnete, že si ta data a celý systém raději nainstalujete k sobě. Možná budete muset vybrat jiné řešení, možná to celé nebude dávat smysl. Ale pokud ano, víte co a jak. Na co se ptát dodavatelů. Jak popsat reálné přínosy.

Neztratíte čas, ani nadšení a budete mít pocit, že hýbete s věcmi!

Investice zvedají riziko

Pokud pořizujete software a hardware do svého majetku, nákup IT je relativně velkou finanční zátěží. Současně potřebujete i odpovídající hardware.

Cloud je o přesném opaku. Investoval dodavatel. Vy koupíte službu. Funguje to hned! A pokud se vám zítra nebude dařit, službu teď vypnete. Vaše ztráta může být v pronájmu na 2 měsíce, ne v investici se životností 5 let. 

Na Digitální Cestě máte okamžitý přehled, který software je cloudový a nebude potřeba nic instalovat.

Nevíte, jak se vám bude dařit

Je jedno, jestli jste velká nebo malá firme, zda dlouho nebo krátce na trhu. Současný svět vás nutí věci měnit. Neustále. Zkoušet nové cesty. A v tu chvíli se i korporaci může vyplatit spustit aplikaci bez velkých investičních nákladů. V cloudu.

Svoji roli splní. A pokud se osvědčí, máte argumenty pro získání financí na nákup, nebo zahrnutí aplikace mezi schválené standardy firmy. Nejdůležitější je neztratit - jak se dnes říká - "drive" zaměstnanců. Dokud jsou nadšení a odhodlaní, překonají se i mnohé nedostatky.

Časem třeba přijdete na to, že super sofistikovaný vlastní systém, když jej nepoužívají zaměstnanci je horší, než jednoduchá aplikace, která nemá zdaleka tolik funkcí, ale je přijata.

Pro menší firmy je výhodnější

Malá firma bez vlastní IT podpory, případně střední firma s malým IT, ocení cloudové řešení. A začínající firmy bez debat. Dnes spustí a funguje to. Jediná starost je vlastní podnikání. Pokud se daří, přikoupí uživatele. Ale nemusí řešit podpůrné funkce, jako třeba provoz serverů.

Ano, cloudová licence na uživatele a měsíc může vyjít nákladněji, než dlouhodobé vlastnictví licence. Je to stejné jak například s pronájmem auta. Ale jste bez odpisů, jezdíte stále novým autem a nestaráte se třeba o pojištění. A se softwarem je to stejné. A když nefunguje správně, další měsíc si licenci nezaplatíte.

Vlastnictví přináší ještě další nešvar. Když již software a hardware máte, do nákladů ani mnohdy nedokážete započítat úplně všechno. Někdo se o vaše věci musí starat. A vy zas o toho, kdo se vám o to stará. Školení, mzdy, nemoci, zástupy, pracovní místo, nábor, … Takže řešíte další činností, které nejsou vaším hlavním podnikáním a vlastně vás zdržují.

Přístup z terénu

Technologie cloudových služeb předurčuje, že dovolí přístup odkudkoliv. Stačí vám webový prohlížeč a máte téměř všechny funkce, dokumenty, přehledy po ruce. Toto vás odpoutá z kanceláře. A pokud již odpoutáni jste, tak vám zvýšená mobilita dá plnou práce-schopnost.

Další trend – homeworking – je na tomto přímo postaven. A kdo ze zaměstnanců nepotřebuje občas být fyzicky jinde, než stojí jeho kancelář. Ať z pracovních nebo rodinných důvodů.

Stejně jako změny libovolných dat na Digitální Cestě je možno provádět v lese z mobilu, tak si obdobně vyřídíte schůzky, emaily, podíváte se do CRM nebo zkontrolujete, jak vaši obchodníci prodávají v lokalitě, kde se právě nacházíte.

Limitem je pouze dostupnost a rychlost internetu. A zde dochází ke skokovým zlepšením. Kdoví, co nás i v této oblasti brzo čeká. Zda stávající možnosti ještě zlepší 5G, nebo pokrytí z vesmíru či stratosféry, případně lepší spolupráce různých poskytovatelů internetu. I obyčejné WiFi dnes najdete také na každém rohu.

Integrace není vždy potřeba

Integraci na ostatní firemní systémy určitě potřebujete. Ale ne v úplně každé fázi. Například když malý tým testuje nové přístupy. Nebo potřebuje využít nějaké funkcionality jen dočasně.

Pokud budete zjišťovat, na co vše nová aplikace musí být napojena (ideálně na všechno), zjistíte, že seznam bude možná delší, než seznam funkcí nové aplikace. A celkový účet za implementaci také.

Nakonec třeba stejně zjistíte, že tudy cesta nevede. A celý „rozumný koncepční“ přístup nevyužijete. Existuje jedno pravidlo startupů: start small, fail fast. Rychle něco spusťte a uvidíte, jestli se to bude mít k životu. Bez velkých nákladů, propracovaností a … integrací.

Často je zadarmo

Navazujeme na předchozí bod - potřebujete si ověřit, zda něco zafunguje. Naučit se pracovat s novým typem programu, nebo jen získat zkušenosti? Cloudové produkty vám to umožní – okamžitě a často zdarma.

Ono je to vlastně i jednoduché pro poskytovatele. Založí vám virtuální prostor pro vaši firmu a můžete si hned začít „hrát“. Bez velkých dodatečných nákladů. Proto jsou cloudové služby nejen oblíbené uživateli, ale i poskytovateli (až na fakt, že do nich museli investovat).

Jakmile zjistíte, že produkt je pro vás užitečný, rádi si za něj zaplatíte. A pak dostanete podporu dodavatele, možnost si upravit vzhled, zmíněnou integraci na vaše systémy, pravidelné zálohování a další funkce dle nabídky.

Na Digitální Cestě si snadno v každé oblasti vyfiltrujete aplikace, které jsou buď úplně zdarma, nebo alespoň nabízí zkušební verzi. A nikdo vás nebude nutit ji používat, pokud vaše testování nedopadne.

Rozvoj aplikace

S cloudem máte neustále nové verze. Opravené chyby. Bez nutnosti reinstalací. Dále, budete-li významný zákazník pro dodavatele, některé funkce rádi udělají podle vašich zkušeností. Jim se to vyplatí, jejich produkt bude přitažlivý pro další zákazníky.

Může to mít samozřejmě i svá negativa. Dodavatel se rozhodne něco změnit a ptát se vás pak už nebude. Nová verze bude jedinou alternativou. Zas takový problém to není. Těch reálných zlepšení je více (opět z principu, že pokud chce prodat, tak implementuje užitečné funkce).

Zálohování a bezpečnost dat

V cloudu máte data v bezpečí. Zvlášť pokud si vyberete řešení renomovaného poskytovatele. Proč? Data jsou umístěna v moderních datových centrech, zabezpečena profesionály, pravidelně zálohována. To si menší a střední firma většinou nemůže dovolit. Zato poskytovatel cloudu musí investovat do zabezpečení! Je na tom postaveno celé jeho podnikání.

Současně, u vašich dat nemusí sedět vaši správci. A jak je obecně známé, největším nebezpečím pro data jsou vlastní zaměstnanci. Oni přesně ví, jakou vaše data mají hodnotu.

Dnes máte možnost využít i zálohování cloudu do svojí lokality. Nebo do jiného cloudu. Tím riziko, že o data přijdete, zase snížíte. A přehled nástrojů se zálohováním cloudových služeb najdete zde.

Cloud není nic cizího

Jak již bylo napsáno, nejedná o žádnou novinku. I přesto cloud stále vyvolává mnoho emocí. Dnes téměř všechny firmy a uživatelé využívají této technologie.

Typickým příkladem je email. V soukromí jej používá v podstatě každý. Je málo lidí, kteří mají soukromě nainstalovaný emailový server. Velké firmy zase například pro analýzu návštěvnosti svých stránek používají Google Analytics. A taky jim nevadí, že ta data nejsou (a nikdy nebudou) jejich. Prostě využijí službu pro zlepšení svého webu.

Když si toto uvědomíte, možná vám přestane cloud připadat cizí. Pokud jste menší firma nebo tým, s cloudovými službami nic nezkazíte. Naopak, stanete se méně zranitelní vůči výkyvům na trhu.

Navíc, možná to brzo už ani jinak nepůjde. Třeba Microsoft oznámil zkracování podpory nejnovějších verzí Office (2019). Jasně. Cílem je převést uživatele na Office 365 s měsíční platbou a podporovat prostě je n tu nejnovější verzi svého klíčového produktu.

Tím to nekončí

Důvodů bychom našli ještě několik. Také i opačných důvodů - proč cloudových služeb nevyužít. I v prostředí malých a středních firem. Třeba není 100% vyjasněné vlastnictví dat v cloudu. Podmínky jeho využívání se mohou průběžně měnit. Poskytovatelé bývají malé startupy, které často někdo koupí. A tak dále. Jenže i tyto nevýhody lze překonat výhodami – jako například, že poskytovatele můžete změnit kdykoliv.

Pokud výhody sečteme, zvláště v dnešní době s výbornou konektivitou, jsme přesvědčeni, že převažují. Zvláště pokud chcete být flexibilní, rychlí a lehcí (agilní).